Vad kostar en webbsida? (Komplett svar)

Att det kostar pengar att driva en webbsida vet de flesta, men hur mycket kostar det per år? Det ger vi dig ett svar på i denna artikel.

Artikelns innehåll

Vad kostar en webbsida?

En webbsida kostar generellt mellan 5 000 och 100 000 kr. Snittpriset för en enkel webbsida är ca 10 000 kr, en avancerad webbsida kostar normalt ca 25 000 kr, och en mycket avancerad webbsida kostar vanligtvis mellan 30 000–200 000 kr.

Vad är en enkel webbsida?

En enkel webbsida för omkring 5 000 kr är egentligen bara en mall som utvecklaren har förberett sedan tidigare. Du får i princip inte anpassa någonting förutom färgschemat. Den SEO-optimering du får är enkel, och det antal undersidor du får är sällan fler än 3–4 stycken.

Vad är en avancerad webbsida?

En avancerad webbsida för omkring 25 000 kr kommer normalt från en mall, men den webbdesigner du betalar för kommer anpassa det mesta som du vill ha ändrat.

Den grafiska profilen är betydligt mer avancerad jämfört med den enkla webbsidan, och här är det vanligt att minst 10 undersidor ingår i priset. SEO-arbetet är också mer påkostat och genomtänkt.

Vad är en mycket avancerad webbsida?

En mycket avancerad webbsida, som har ett cirkapris på omkring 30 000–200 000 kr, är nästan alltid individuellt anpassade via designverktyg såsom Figma.

SEO-arbetet är omfattande och det är vanligt att minst 25 undersidor ingår i priset. Här är det också vanligt att mer avancerade tillägg installeras och anpassas för din webbsida.

Faktorer som avgör kostnaden för en webbsida

  • Ju mer din webbsida måste anpassas för att passa din verksamhet, desto dyrare blir den.
  • Ju mer avancerad den grafiska profilen måste vara, desto dyrare blir din webbsida.
  • Ju fler undersidor som behövs och måste anpassas, desto dyrare blir din webbsida.
  • Ju fler tillägg och speciella funktioner som behövs, desto dyrare blir din webbsida.

Vad kostar en vanlig blogg?

En vanlig blogg, som till exempel husbloggen.com, kostar normalt cirka 5 000 kr. Själva webbsidan har en populär mall för publiceringssystemet WordPress, och det är egentligen inte webbsidan och tekniken bakom den som är värd pengar, utan textinnehållet och sidans auktoritet inom sin nisch.

Vanliga frågor

Ingår SEO när man köper en webbsida?

Ja, allt ifrån enkel SEO och mer avancerad SEO brukar ingå när du köper en webbsida. Exempel på enkel SEO är anpassning av SEO-titlar och rubriker, och ett exempel på mer avancerad SEO är välskrivna blogginlägg på tusentals ord som är till för att ranka högt bland sökmotorerna.

Hur stor är kostnaden för webbdesignern?

En webbdesigner som jobbar i Sverige har normalt en timkostnad på mellan ca 600–1 000 kr. Ju dyrare din webbsida är, desto mer av totalpriset för den går till webbdesignern, procentuellt sett.

Läs mer: De bästa webbhotellen för WordPress