Hur fungerar SEO-hosting?

När man arbetar med eller inom SEO så är länkar en av de viktigaste faktorerna för att Google och andra sökmotorer ska se din hemsida som en trovärdig källa. Trovärdiga källor hamnar högt i sökresultatet och när många hemsidor länkar till din hemsida så signalerar detta till Google och andra sökmotorer att din hemsida är just en trovärdig källa med information. I de fall man inte har tid eller möjlighet att bygga upp sina länkar organiskt så kan det vara en bra idé att skapa ett kluster av hemsidor och länka dessa mellan varandra. Detta kallas i SEO-mun för att skapa ett PBN (Private Blog Network).

När man bygger sitt PBN så är det viktigt att sökmotorerna inte märker att det är samma ägare bakom sidorna, detta kan nämligen skada länkkraften och din hemsida kan straffas. För att göra det svårare för sökmotorerna så använder man med fördel SEO-hosting vilket ger dig flera IP-adresser att placera dina hemsidor på. I denna artikel går vi genom vad SEO-hosting innebär.

SEO webhosting finns hos bland annat:

Egensajt – SEO hosting i världsklass

IP-ADRESSER
30
30
DISK
1 - 400 GB
1 - 400 GB
TRAFIK
10 GB - 5 TB
10 GB - 5 TB
HEMSIDOR
Obegränsat
Obegränsat
RAM
Information saknas
Information saknas
49 kr / mån per 10 webbplatser *
* Utöver 49 kr per månad tillkommer ordinariepris för webbhotellet.

Misshosting –  Bästa allroundvalet 2024

IP-ADRESSER
25 - 100
25 - 100
DISK
60 - 120GB SSD Disk
60 - 120GB SSD Disk
TRAFIK
4-5TB
4-5TB
HEMSIDOR
Obegränsat
Obegränsat
RAM
4-12GB
4-12GB
$71.25 – $225 / månad

SEO-hosting

När du arbetar med SEO (sökmotoroptimering) så är det en hel del saker seo-hostingman måste tänka på för att Google eller Bing ska ranka din hemsida i toppen. En av dessa saker är vilken IP-adress din hemsida eller dina hemsidor finns hostade på.

När man har flera hemsidor på samma webbhotell och länkar dessa hemsidor mellan varandra så kan det rent av vara skadligt för ditt SEO-arbete. Detta eftersom samtliga hemsidor på ditt webbhotell har samma IP-adress. I dessa lägen så kommer SEO-hosting in i bilden.

Om du vill ge dina hemsidor olika IP-adresser så kan man antigen skaffa ett nytt webbhotell för varje hemsida – eller teckna sig för en aktör som erbjuder SEO-hosting.

SEO och dess koppling till länkar

Att starta och driva en hemsida är 2024 relativt enkelt. Det som krävs är ett webbhotell, domännamn och ett CMS såsom WordPress eller Drupal. Utmaningen när man driver en hemsida är att få in trafik till hemsidan. Det finns flera sätt att driva in trafik till en hemsida.

Det enklaste sättet är att betala för annonsering via exempelvis Google Ads. När någon besöker din hemsida via Google-annonserna betalar du per klick. När du slutar att annonsera så försvinner även besökarna.

Mer långsiktigt är att satsa på SEO vilket innebär att du syns högt upp i sökresultatet när folk söker efter information om det du skriver om på internet. En viktig faktor för att synas högt upp på sökmotorer som Google och Bing är att andra hemsidor länkar till din hemsida.

Ett sätt som många webmasters och SEO-ninjor använder sig utav för att få in länkar till sin hemsida är att skapa eller köpa fler hemsidor – och länka mellan dessa hemsidor.

När man länkar mellan sina hemsidor så kan det rent av vara skadligt för SEO-arbetet att hemsidorna har samma IP-adress. Detta märker sökmotorerna av och kan straffa hemsidor som arbetar på detta sätt.

När detta upptäcks så blir länkarna mellan hemsidorna ofta betydelselösa – och ibland kan sökmotorerna placera din hemsida långt ner i sökresultatet som ”straff”.

När du använder dig av SEO-hosting så får du tillgång till flera olika IP-adresser som du kan sprida dina hemsidor på, vilket innebär att sökmotorerna inte upptäcker att det är samma ägare av hemsidorna. Detta innebär att du kan skapa en hemsida på IP-adress 0.0.0.1 och en annan på IP-adress 0.0.0.2 och sedan länka hemsidan på 0.0.0.1 till hemsidan på 0.0.0.2.

Google och andra sökmotorer som Bing kommer tolka detta som att någon länkar till din hemsida på 0.0.0.2 och förhoppningsvis höja din placering i sitt sökresultat.

I Sverige finns det ett antal aktörer som arbetar med SEO-hosting. Några av dessa är:

FaktorMIssHostingEgensajt
Pris / månad$71.25 – $225 / månad39 kr - 142 kr / mån + 49 kr / mån per 10 webbplatser
IP-adresser 25 - 10030
Disk60 - 120GB SSD Disk1 - 400 GB
Trafik4-5TB10 GB - 5 TB
HemsidorObegränsatObegränsat
Ram4-12GBInformation saknas

 

När man skaffar en virtuell server eller dedikerad server så får man som standard tillgång till en IP-adress. Man kan sedan köpa till flera IP-adresser och på så sätt bli sin egen SEO-host.

När behöver man SEO-hosting?

Om du driver en enstaka sida eller inte har som mål att driva in trafik på din hemsida så kan det räcka med ett vanligt webbhotell. Men om du har som mål att tjäna pengar på dina hemsidor och behöver driva in trafik till din hemsida för att uppnå detta så behöver du synas högt upp i sökmotorerna.

För att det ska löna sig med SEO-webhosting (som kan kosta några tusenlappar per månad) så bör man ha ett nätverk med minst 10–15 webbplatser. Denna siffra baseras på månadskostnaden för att teckna ett flertal webbhotell kontra månadskostnaden för SEO-hosting.

Sökmotorer som Google och Bing har algoritmer som tittar på hundratals olika faktorer när de bestämmer vart i sökresultatet en hemsida ska placeras. Som nämnt tidigare i denna artikel så är en av de algoritmer som Google tittar på när de placerar hemsidor i sökresultatet hur många sidor som länkar till den sida som ska placeras i sökresultatet.

När många länkar till din hemsida så tolkar sökmotorerna detta som att din hemsida är trovärdig, och placerar den högre upp i sökresultatet. Om du driver många hemsidor och vill länka till den hemsida du ämnar tjäna pengar på så kan detta gynna dig i sökresultatet. Att länka till sina egna hemsidor är dock ingenting som uppskattas av större sökmotorer som Google och Bing, och om man blir upptäckt att göra detta så kan man straffas.

Algoritmerna kontrollerar även vilka IP-adresser som hemsidorna som länkar till din har. Om länkarna kommer från samma IP-adresser som din hemsida så kan länkkraften försvagas och du kan rent av straffas och bli placerad längre ner i sökresultatet.  Aktörer som Google ger inte alla länkar lika bra länkkraft som den första länken från ett givet IP-block.

I de fall du har många hemsidor som du vill ska länka till varandra i syfte av att synas högre upp i sökmotorerna så kan SEO-hosting vara ett väldigt bra val. Varje hemsida får en unik IP-adress och du kan på så sätt styra och skapa upp nya hemsidor och tilldela dessa unika IP-adresser för att sedan länka till din hemsida.

Finns det några alternativ till SEO-hosting?

Att teckna sig för SEO-hosting är i de flesta fall väldigt dyrt. I de fall du driver ett fåtal hemsidor och vill länka samman dessa likt ett PBN så kan det i stället vara billigare att skaffa flera olika webbhotellspaket och hosta dina hemsidor på de olika webbhotellen.

Innehåll

Misshosting – Bästa allroundvalet 2024

IP-ADRESSER
25 - 100
25 - 100
DISK
60 - 120GB SSD Disk
60 - 120GB SSD Disk
TRAFIK
4-5TB
4-5TB
HEMSIDOR
Obegränsat
Obegränsat
RAM
4-12GB
4-12GB
$71.25 – $225 / månad

Vet du ungefär vad du letar efter?

Vet du ungefär vad du letar efter? Navigera genom boxarna här under för att läsa mer om dedikerade servrar, virtuella servrar, webbhotell och VPN-tjänster.

Vanliga frågor och svar

Vad är SEO-hosting?

SEO-hosting innebär att du får tillgång till flera IP-adresser som du kan hosta dina hemsidor på. SEO-hosting är att föredra om du exempelvis har ett kluster med hemsidor.

När lönar det sig med SEO-hosting?

SEO-hosting kan löna sig ganska tidigt beroende på hur mycket du tjänar på dina hemsidor samt vilken länkkraft sidorna ger. Eftersom SEO-hosting kan vara ganska dyrt per månad så rekommenderar vi dock att du har ett kluster om minst 10-15 sidor innan du öppnar plånboken och skaffar SEO-hosting.

Finns det några alternativ till SEO-hosting?

Att skaffa SEO-hosting kan vara dyrt, och även om det är smidigt så är det inte säkert att det lönar sig förens du driver ett större antal hemsidor. Alternativet till SEO-hosting är att skaffa flera webbhotellspaket och flytta dina sidor till de olika webbhotellen så att du kan ta del av fler än 1 IP-adress. Kolla gärna in vår sida för det bästa webbhotellet innan du skaffar ett nytt webbhotell.