Vad är en virtuell server?
När man startar upp en mindre hemsida så är det ofta en god idé att göra detta på ett webbhotell. Men i takt med att hemsidan växer och i takt med att du behöver mer flexibilitet när det gäller din hosting så kan det vara en god idé att snegla på andra lösningar, som en Virtuell server. Virtuella servrar kallas även för VPS, vilket står för Virtual Private Server. En virtuell server är ett alternativ där du som kund kan administrera samtliga delar av servern.
Du som användare bestämmer själv vilka program och drivrutiner du vill ha installerade på din virtuella server. Du styr även över serverns resursfördelning samt säkerhet. Virtuella servrar kan användas till det mesta, och behöver nödvändigtvis inte användas för hemsidor, utan kan även användas som en intern IT-miljö eller för mer avancerade webbsystem som inte lämpar sig väl för ett vanligt webbhotell.
Administrationen av din virtuella server sker vanligtvis via en kontrollpanel som tillhandahålls av de som levererar den virtuella servern. Via kontrollpanelen kan du tilldela din VPS mer resurser om så skulle krävas, samt administrera samtliga delar av din Virtuella server.
Kontrollpanelerna fungerar lite olika beroende på vilken VPS-leverantör man väljer, men funktionaliteten är i stort sett densamma mellan de olika leverantörerna.
Skillnaden mellan en Virtuell server (VPS) och en dedikerad server är att med en dedikerad server så hyr du hela servern. Med en virtuell server finns din hemsida fortfarande på en fysisk server, men den delas mellan flera olika kunder. Du som kund har dock en egen instans på servern som bara du har åtkomst till. Instansen består av bland annat en egen hårddisk där alla dina filer (din hemsida) lagras.
Exempel på vad du kan använda en VPS till
- Mailserver
- Webbserver
- Server för backuper
- Spelserver (gamingserver)
- Server för ekonomi samt affärssystem
För att framgångsrikt använda en VPS så krävs viss teknisk förkunskap. VPSer lagras, likt ett vanligt webbhotell på en dedikerad server, med skillnaden att du administrerar din VPS och sätter upp allting precis som du vill ha det. Med ett vanligt webbhotell finns det mesta färdigt, och servern underhålls av företagets personal.
Även VPSer underhålls till viss del, men inte i samma utsträckning som ett webbhotell. Servicegraden på servrarna varierar beroende på vilket webbhotell som du väljer, men en bra tumregel är att ett billigt webbhotell har en något lägre servicegrad än ett premium webbhotell.
Fördelar med en virtuell server
Fördelarna med en virtuell server är många, men för att dra nytta av samtliga fördelar så krävs som nämnt ovanför en viss teknisk förkunskap. Några av de främsta fördelarna som vi ser med VPSer är:
- Du kan skala upp / skala ner din server beroende på hur mycket resurser du behöver för stunden. Driver du en ebutik och ska skicka ut en reklamkampanj som du vet kommer locka många besökare? Då kan du tilldela din VPS mer resurser under kampanjen och sedan nedgradera resurserna när kampanjen är över.
- Du delar inte resurser med andra. Det ramminne/ hårddiskutrymme som du betalar för delar du inte med andra.
- Du har full kontroll över servern. Om du skulle behöva starta om din instans av servern så kan du göra detta utan att det påverkar andra webbhotellskunder. Om någon annan kund skulle behöva starta om sin instans av servern så kan de göra detta utan att det påverkar dig.
- Skräddarsy din VPS efter dina önskemål. En VPS kan med enkelhet skräddarsys efter sina egna behov. Kanske du är i behov av stark säkerhet på servern? Eller behöver du ett visst program på servern? Det är bara att köra. Det påverkar bara dig och inte andra kunder på samma server.
Nackdelar med en virtuell server
Även om en Virtuell server har många fördelar så finns det även några nackdelar som är bra att känna till innan du slår till på en virtuell server.
- Viss teknisk förkunskap krävs för att på ett framgångsrikt sätt kunna nyttja en VPS. När du får tillgång till din virtuella server så levereras i de flesta fall ett tomt skal. Tänk dig en nyformaterad dator där du inte har några drivrutiner eller program installerade. För att komma i gång med din VPS behöver detta göras vilket ställer krav på dig som användare. Om kunskapen saknas så går det ofta bra att betala någon för att administrera samt sätta upp servern.
- VPS är billigare än en dedikerad server, men dyrare än ett webbhotell. En Virtuell server är alltså mellansteget mellan att använda sig av ett webbhotell och att faktiskt hyra en hel dedikerad server. Är du i behov av en virtuell server? Då är det bara att köra.
- Viktigt med säkerhetstänket. Du som kund ansvarar själv för din server, och detta involverar även ansvaret för säkerheten på servern. Därför är det viktigt med en viss kunskap kring brandväggar och annan mjukvara som kan stärka upp säkerheten på din server. Tänk även på att uppgradera det som måste uppgraderas.
Hur fungerar en VPS (virtuell server)?
En VPS är en metod för att partitionera (dela upp) en dedikerad server i flera virtuella instanser. Installerad programvara på den dedikerade servern skapar upp en eller flera virtuella instanser på den dedikerade servern. När du skaffar en VPS så bestämmer du själv över din virtuella instans, tänk dig en nyformaterad dator där du behöver installera program och önskad programvara.
En virtuell server kan köra ett annat operativsystem än dess värddator (dedikerade server) och kan även startas om utan att den fysiska servern startas om.
Även om man delar upp en dedikerad server i flera instanser så får man högre sekretess och säkerhet än om man skulle använda ett vanligt webbhotell.
Även hårdvara som CPU, RAM och lagringsutrymme partitioneras upp och delas inte mellan de olika kunderna som använder servern. Som användare av en VPS så är du alltså garanterad den prestanda du betalar för.
När du skaffar en VPS så får du tillgång till en server, och får root access till servern – vilket ger dig otroliga friheter om man jämför med ett vanligt webbhotell.
När är det dags att ta klivet från ett webbhotell till en VPS?
Steget efter ett webbhotell är att skaffa en VPS. När det är dags att ta steget från ett webbhotell till en VPS är väldigt beroende på vilka krav du har som webmaster och vad du behöver kunna erbjuda dina besökare.
Ett webbhotell klarar av mer än vad man tror, men när man börjar nå ett besökarantal på hemsidan på några tusen besökare per dag alternativt behöver kunna erbjuda sina besökare en bra upplevelse av hemsidan i form av hastighet och säkerhet så kan det vara bra att överväga ett byte.
Webbhotell delas mellan flera olika kunder, man delar på serverns resurser samt utsätter sig själv för en viss säkerhetsrisk. Om en hemsida på webbhotellet skulle drabbas av intrång så hade även din sida teoretiskt kunna utsättas för samma intrång. Detsamma gäller om en annan hemsida på webbhotellet skulle driva mycket trafik, då drar detta resurser från din hemsida eftersom ni delar hårdvara och andra resurser.
Om du exempelvis driver en ebutik så kan detta vara förödande att ha sin verksamhet hostat på ett webbhotell eftersom kunder förväntar sig en snabb hemsida när man handlar på internet.
Med en VPS så är det bara du som använder de hårdvaruresurser som du betalar för, och du kan själv styra brandväggsuppsättning och andra säkerhetsaspekter. Om du vet att du kommer driva stora mängder trafik under en period så kan du skala upp serverns resurser temporärt för att sedan nedgradera igen när det är dags för business as usual.
I regel är det vettigt att uppgradera till en VPS från ett webbhotell när:
- Du har ett större behov av hastighet. Oavsett om du driver en butik på internet eller om du har en blogg så blir hemsidan långsammare med tiden. Detta kan som tidigare nämnt på att du delar resurser med andra kunder, men det kan även bero på att du ständigt arbetar med att utveckla din hemsida vilket gör att mer bilder och övriga script laddas när hemsidan laddar. Om du ser ett ökat behov av laddtider så rekommenderar vi dig att överväga ett byte till VPS.
- Du har ett större behov av garanterad upptid. Vissa saker kan man som webbhotellskund inte påverka, och en av dessa saker är hur andra hemsidor på samma webbhotell nyttjar era delade resurser. Om du stöter på problem med konstiga felkoder eller upplever att din hemsida är långsam trotts att den inte borde vara det så rekommenderar vi dig att överväga ett byte till VPS.
- Du ser ett större behov av ökad säkerhet på servern. När man delar server med andra webbhotells-kunder så kan de säkerhetshål de har på sina hemsidor även påverka dig och dina sidor. Genom att använda en VPS så påverkar inte andra hemsidors bristfälliga kod dina hemsidor.
- Du vet vad som är bäst för din verksamhet. Att använda ett webbhotell är bekvämt, inte minst eftersom du får tillgång till en förkonfigurerad server. Men i vissa fall vill du kunna göra saker som man inte kan göra på ett vanligt webbhotell. När du skaffar en VPS så får du root-access till servern och kan göra i stort sett vad du vill på servern utan att det påverkar andra kunder och deras verksamhet.
VPS eller dedikerad server?
Är du i behov av det bästa? Då kan i stället en dedikerad server vara att föredra. Med en dedikerad server så är det enbart du som använder dig av den fysiska servern. Nackdelen med en dedikerad server är att det är ganska mycket dyrare än en VPS, man behöver även ha en del förkunskaper som man inte skulle behövt om man i stället skulle använda sig av en VPS.
Dedikerade servrar är snabbare och stabilare än VPSer. Du skräddarsyr din server efter dina behov, och kan om du så önskar skaffa ett driftavtal med det webbhotell som har hand om din dedikerade server.
Kom i gång med en Managed VPS
Om kunskapen saknas och du ändå vill använda en VPS så rekommenderar vi dig att köra på en managed VPS. Vad detta innebär är att webbhotellet som har hand om din VPS sköter allt från uppsättning till underhåll av din VPS.
Detta brukar kosta lite mer än en vanlig VPS men är å andra sidan en bra garanti för att allting sätts upp och underhålls på rätt sätt. Att använda sig utav en managed VPS ger dig även möjligheten att bolla idéer fram och tillbaka med webbhotellets personal kring vad som ska sättas upp på servern för att du ska nå dina mål.