BĂ€sta virtuella servern (VPS) 2022

Inleed VPS Àr enligt vÄra tester BÀst i test 2022. Med Inleed VPS fÄr du tillgÄng till en svensk VPS med bra prestanda och lÄga svarstider. Utöver det fÄr man mycket för pengarna. Inleed erbjuder VPSer frÄn 249 kr per mÄnad. I samtliga VPS-paket ingÄr 3 TB trafik per mÄnad, samt en unik och egen IP-adress. Du kan Àven installera Litespeed pÄ din Inleed-server, vilket medför att dina webbsidor laddas snabbare.

Vi har jÀmfört över 15 hostingtjÀnster, och Inleed Àr det hostingföretag som erbjuder den bÀsta VPS:en med formeln pris kontra prestanda i Ätanke.

Nedan fÄr du reda pÄ hur en VPS fungerar, och varför det Àr en bra idé att skaffa en VPS.

Inleed VPS – BĂ€st i test 2023

CPU
2 - 8 Intel xeon kÀrnor
2 - 8 Intel xeon kÀrnor
RAM
8 GB – 32 GB
8 GB – 32 GB
LAGRING
250 GB - 1 TB SSD
250 GB - 1 TB SSD
TRAFIK
3 TB
3 TB

249 – 499 kr / mĂ„nad

Andra leverantörer vi rekommenderar

Miss Hosting VPS – PrisvĂ€rt alternativ

CPU
2 - 4 kÀrnor
2 - 4 kÀrnor
RAM
2 GB – 8 GB
2 GB – 8 GB
LAGRING
40 GB - 80 TB SSD
40 GB - 80 TB SSD
TRAFIK
3 - 5 TB
3 - 5 TB
68 – 675 kr / mĂ„nad

Oderland VPS – En VPS i vĂ€rldsklass

CPU
1 - 16 kÀrnor
1 - 16 kÀrnor
RAM
1 GB – 64 GB
1 GB – 64 GB
LAGRING
5 GB - 500 GB SSD
5 GB - 500 GB SSD
TRAFIK
1 TB - 10 TB
1 TB - 10 TB
175 – 2395 + kr / mĂ„nad

FS Data VPS – Egen IP-adress

CPU
2 - 4 kÀrnor
2 - 4 kÀrnor
RAM
1 GB – 4 GB
1 GB – 4 GB
LAGRING
50 GB - 200 GB
50 GB - 200 GB
TRAFIK
1 TB - 4 TB
1 TB - 4 TB
299 – 799 kr / mĂ„nad

Hostinger VPS – En pĂ„litlig VPS

CPU
1 - 8 kÀrnor
1 - 8 kÀrnor
RAM
1 GB – 8 GB
1 GB – 8 GB
LAGRING
20 GB - 160 GB SSD
20 GB - 160 GB SSD
TRAFIK
1 TB - 8 TB
1 TB - 8 TB
39 kr – 349 kr / mĂ„nad

Stablehost VPS – Valfritt datacenter

CPU
1 - 8 kÀrnor
1 - 8 kÀrnor
RAM
1 GB – 16 GB
1 GB – 16 GB
LAGRING
40 GB - 300 GB
40 GB - 300 GB
TRAFIK
2 TB - 16 TB
2 TB - 16 TB
83 kr – 1 000 kr / mĂ„nad

Loopia VPS – IPv4/IPv6 adress ingĂ„r

CPU
2 kÀrnor
2 kÀrnor
RAM
2 GB
2 GB
LAGRING
50 GB
50 GB
TRAFIK
1 TB
1 TB
280 kr / mÄnad

Vad Àr en virtuell server?

NÀr man startar upp en mindre hemsida sÄ Àr det ofta en god idé att göra detta pÄ ett webbhotell. Men i takt med att hemsidan vÀxer och i takt med att du behöver mer flexibilitet nÀr det gÀller din hosting sÄ kan det vara en god idé att snegla pÄ andra lösningar, som en Virtuell server. Virtuella servrar kallas Àven för VPS, vilket stÄr för Virtual Private Server. En virtuell server Àr ett alternativ dÀr du som kund kan administrera samtliga delar av servern.

Du som anvÀndare bestÀmmer sjÀlv vilka program och drivrutiner du vill ha installerade pÄ din virtuella server. Du styr Àven över serverns resursfördelning samt sÀkerhet. Virtuella servrar kan anvÀndas till det mesta, och behöver nödvÀndigtvis inte anvÀndas för hemsidor, utan kan Àven anvÀndas som en intern IT-miljö eller för mer avancerade webbsystem som inte lÀmpar sig vÀl för ett vanligt webbhotell.

Administrationen av din virtuella server sker vanligtvis via en kontrollpanel som tillhandahÄlls av de som levererar den virtuella servern. Via kontrollpanelen kan du tilldela din VPS mer resurser om sÄ skulle krÀvas, samt administrera samtliga delar av din Virtuella server.

Kontrollpanelerna fungerar lite olika beroende pÄ vilken VPS-leverantör man vÀljer, men funktionaliteten Àr i stort sett densamma mellan de olika leverantörerna.

Skillnaden mellan en Virtuell server (VPS) och en dedikerad server Àr att med en dedikerad server sÄ hyr du hela servern. Med en virtuell server finns din hemsida fortfarande pÄ en fysisk server, men den delas mellan flera olika kunder. Du som kund har dock en egen instans pÄ servern som bara du har Ätkomst till. Instansen bestÄr av bland annat en egen hÄrddisk dÀr alla dina filer (din hemsida) lagras.

Exempel pÄ vad du kan anvÀnda en VPS till

 1. Mailserver
 2. Webbserver
 3. Server för backuper
 4. Spelserver (gamingserver)
 5. Server för ekonomi samt affÀrssystem

För att framgÄngsrikt anvÀnda en VPS sÄ krÀvs viss teknisk förkunskap. VPSer lagras, likt ett vanligt webbhotell pÄ en dedikerad server, med skillnaden att du administrerar din VPS och sÀtter upp allting precis som du vill ha det. Med ett vanligt webbhotell finns det mesta fÀrdigt, och servern underhÄlls av företagets personal.

Även VPSer underhĂ„lls till viss del, men inte i samma utstrĂ€ckning som ett webbhotell. Servicegraden pĂ„ servrarna varierar beroende pĂ„ vilket webbhotell som du vĂ€ljer, men en bra tumregel Ă€r att ett billigt webbhotell har en nĂ„got lĂ€gre servicegrad Ă€n ett premium webbhotell.

Fördelar med en virtuell server

Fördelarna med en virtuell server Àr mÄnga, men för att dra nytta av samtliga fördelar sÄ krÀvs som nÀmnt ovanför en viss teknisk förkunskap. NÄgra av de frÀmsta fördelarna som vi ser med VPSer Àr:

 • Du kan skala upp / skala ner din server beroende pĂ„ hur mycket resurser du behöver för stunden. Driver du en ebutik och ska skicka ut en reklamkampanj som du vet kommer locka mĂ„nga besökare? DĂ„ kan du tilldela din VPS mer resurser under kampanjen och sedan nedgradera resurserna nĂ€r kampanjen Ă€r över.
 • Du delar inte resurser med andra. Det ramminne/ hĂ„rddiskutrymme som du betalar för delar du inte med andra.
 • Du har full kontroll över servern. Om du skulle behöva starta om din instans av servern sĂ„ kan du göra detta utan att det pĂ„verkar andra webbhotellskunder. Om nĂ„gon annan kund skulle behöva starta om sin instans av servern sĂ„ kan de göra detta utan att det pĂ„verkar dig.
 • SkrĂ€ddarsy din VPS efter dina önskemĂ„l. En VPS kan med enkelhet skrĂ€ddarsys efter sina egna behov. Kanske du Ă€r i behov av stark sĂ€kerhet pĂ„ servern? Eller behöver du ett visst program pĂ„ servern? Det Ă€r bara att köra. Det pĂ„verkar bara dig och inte andra kunder pĂ„ samma server.

Nackdelar med en virtuell server

Även om en Virtuell server har mĂ„nga fördelar sĂ„ finns det Ă€ven nĂ„gra nackdelar som Ă€r bra att kĂ€nna till innan du slĂ„r till pĂ„ en virtuell server.

 • Viss teknisk förkunskap krĂ€vs för att pĂ„ ett framgĂ„ngsrikt sĂ€tt kunna nyttja en VPS. NĂ€r du fĂ„r tillgĂ„ng till din virtuella server sĂ„ levereras i de flesta fall ett tomt skal. TĂ€nk dig en nyformaterad dator dĂ€r du inte har nĂ„gra drivrutiner eller program installerade. För att komma i gĂ„ng med din VPS behöver detta göras vilket stĂ€ller krav pĂ„ dig som anvĂ€ndare. Om kunskapen saknas sĂ„ gĂ„r det ofta bra att betala nĂ„gon för att administrera samt sĂ€tta upp servern.
 • VPS Ă€r billigare Ă€n en dedikerad server, men dyrare Ă€n ett webbhotell. En Virtuell server Ă€r alltsĂ„ mellansteget mellan att anvĂ€nda sig av ett webbhotell och att faktiskt hyra en hel dedikerad server. Är du i behov av en virtuell server? DĂ„ Ă€r det bara att köra.
 • Viktigt med sĂ€kerhetstĂ€nket. Du som kund ansvarar sjĂ€lv för din server, och detta involverar Ă€ven ansvaret för sĂ€kerheten pĂ„ servern. DĂ€rför Ă€r det viktigt med en viss kunskap kring brandvĂ€ggar och annan mjukvara som kan stĂ€rka upp sĂ€kerheten pĂ„ din server. TĂ€nk Ă€ven pĂ„ att uppgradera det som mĂ„ste uppgraderas.

Hur fungerar en VPS (virtuell server)?

En VPS Àr en metod för att partitionera (dela upp) en dedikerad server i flera virtuella instanser. Installerad programvara pÄ den dedikerade servern skapar upp en eller flera virtuella instanser pÄ den dedikerade servern. NÀr du skaffar en VPS sÄ bestÀmmer du sjÀlv över din virtuella instans, tÀnk dig en nyformaterad dator dÀr du behöver installera program och önskad programvara.

En virtuell server kan köra ett annat operativsystem Àn dess vÀrddator (dedikerade server) och kan Àven startas om utan att den fysiska servern startas om.

Även om man delar upp en dedikerad server i flera instanser sĂ„ fĂ„r man högre sekretess och sĂ€kerhet Ă€n om man skulle anvĂ€nda ett vanligt webbhotell.

Även hĂ„rdvara som CPU, RAM och lagringsutrymme partitioneras upp och delas inte mellan de olika kunderna som anvĂ€nder servern. Som anvĂ€ndare av en VPS sĂ„ Ă€r du alltsĂ„ garanterad den prestanda du betalar för.

NĂ€r du skaffar en VPS sĂ„ fĂ„r du tillgĂ„ng till en server, och fĂ„r root access till servern – vilket ger dig otroliga friheter om man jĂ€mför med ett vanligt webbhotell.

NÀr Àr det dags att ta klivet frÄn ett webbhotell till en VPS?

Steget efter ett webbhotell Àr att skaffa en VPS. NÀr det Àr dags att ta steget frÄn ett webbhotell till en VPS Àr vÀldigt beroende pÄ vilka krav du har som webmaster och vad du behöver kunna erbjuda dina besökare.

Ett webbhotell klarar av mer Àn vad man tror, men nÀr man börjar nÄ ett besökarantal pÄ hemsidan pÄ nÄgra tusen besökare per dag alternativt behöver kunna erbjuda sina besökare en bra upplevelse av hemsidan i form av hastighet och sÀkerhet sÄ kan det vara bra att övervÀga ett byte.

Webbhotell delas mellan flera olika kunder, man delar pÄ serverns resurser samt utsÀtter sig sjÀlv för en viss sÀkerhetsrisk. Om en hemsida pÄ webbhotellet skulle drabbas av intrÄng sÄ hade Àven din sida teoretiskt kunna utsÀttas för samma intrÄng. Detsamma gÀller om en annan hemsida pÄ webbhotellet skulle driva mycket trafik, dÄ drar detta resurser frÄn din hemsida eftersom ni delar hÄrdvara och andra resurser.

Om du exempelvis driver en ebutik sÄ kan detta vara förödande att ha sin verksamhet hostat pÄ ett webbhotell eftersom kunder förvÀntar sig en snabb hemsida nÀr man handlar pÄ internet.

Med en VPS sÄ Àr det bara du som anvÀnder de hÄrdvaruresurser som du betalar för, och du kan sjÀlv styra brandvÀggsuppsÀttning och andra sÀkerhetsaspekter. Om du vet att du kommer driva stora mÀngder trafik under en period sÄ kan du skala upp serverns resurser temporÀrt för att sedan nedgradera igen nÀr det Àr dags för business as usual.

I regel Àr det vettigt att uppgradera till en VPS frÄn ett webbhotell nÀr:

 • Du har ett större behov av hastighet. Oavsett om du driver en butik pĂ„ internet eller om du har en blogg sĂ„ blir hemsidan lĂ„ngsammare med tiden. Detta kan som tidigare nĂ€mnt pĂ„ att du delar resurser med andra kunder, men det kan Ă€ven bero pĂ„ att du stĂ€ndigt arbetar med att utveckla din hemsida vilket gör att mer bilder och övriga script laddas nĂ€r hemsidan laddar. Om du ser ett ökat behov av laddtider sĂ„ rekommenderar vi dig att övervĂ€ga ett byte till VPS.
 • Du har ett större behov av garanterad upptid. Vissa saker kan man som webbhotellskund inte pĂ„verka, och en av dessa saker Ă€r hur andra hemsidor pĂ„ samma webbhotell nyttjar era delade resurser. Om du stöter pĂ„ problem med konstiga felkoder eller upplever att din hemsida Ă€r lĂ„ngsam trotts att den inte borde vara det sĂ„ rekommenderar vi dig att övervĂ€ga ett byte till VPS.
 • Du ser ett större behov av ökad sĂ€kerhet pĂ„ servern. NĂ€r man delar server med andra webbhotells-kunder sĂ„ kan de sĂ€kerhetshĂ„l de har pĂ„ sina hemsidor Ă€ven pĂ„verka dig och dina sidor. Genom att anvĂ€nda en VPS sĂ„ pĂ„verkar inte andra hemsidors bristfĂ€lliga kod dina hemsidor.
 • Du vet vad som Ă€r bĂ€st för din verksamhet. Att anvĂ€nda ett webbhotell Ă€r bekvĂ€mt, inte minst eftersom du fĂ„r tillgĂ„ng till en förkonfigurerad server. Men i vissa fall vill du kunna göra saker som man inte kan göra pĂ„ ett vanligt webbhotell. NĂ€r du skaffar en VPS sĂ„ fĂ„r du root-access till servern och kan göra i stort sett vad du vill pĂ„ servern utan att det pĂ„verkar andra kunder och deras verksamhet.

VPS eller dedikerad server?

Är du i behov av det bĂ€sta? DĂ„ kan i stĂ€llet en dedikerad server vara att föredra. Med en dedikerad server sĂ„ Ă€r det enbart du som anvĂ€nder dig av den fysiska servern. Nackdelen med en dedikerad server Ă€r att det Ă€r ganska mycket dyrare Ă€n en VPS, man behöver Ă€ven ha en del förkunskaper som man inte skulle behövt om man i stĂ€llet skulle anvĂ€nda sig av en VPS.

Dedikerade servrar Àr snabbare och stabilare Àn VPSer. Du skrÀddarsyr din server efter dina behov, och kan om du sÄ önskar skaffa ett driftavtal med det webbhotell som har hand om din dedikerade server.

Kom i gÄng med en Managed VPS

Om kunskapen saknas och du ÀndÄ vill anvÀnda en VPS sÄ rekommenderar vi dig att köra pÄ en managed VPS. Vad detta innebÀr Àr att webbhotellet som har hand om din VPS sköter allt frÄn uppsÀttning till underhÄll av din VPS.

Detta brukar kosta lite mer Àn en vanlig VPS men Àr Ä andra sidan en bra garanti för att allting sÀtts upp och underhÄlls pÄ rÀtt sÀtt. Att anvÀnda sig utav en managed VPS ger dig Àven möjligheten att bolla idéer fram och tillbaka med webbhotellets personal kring vad som ska sÀttas upp pÄ servern för att du ska nÄ dina mÄl.

InnehÄll

Inleed VPS – BĂ€st i test 2023

CPU
2 - 8 Intel xeon kÀrnor
2 - 8 Intel xeon kÀrnor
RAM
8 GB – 32 GB
8 GB – 32 GB
LAGRING
250 GB - 1 TB SSD
250 GB - 1 TB SSD
TRAFIK
3 TB
3 TB

249 – 499 kr / mĂ„nad

Vet du ungefÀr vad du letar efter?

Vet du ungefÀr vad du letar efter? Navigera genom boxarna hÀr under för att lÀsa mer om dedikerade servrar, virtuella servrar, webbhotell och VPN-tjÀnster.

Vanliga frÄgor och svar

NÀr bör man skaffa en VPS (Virtuell server)?

Om du Àr i behov av utökad prestanda eller skalbarhet för din hemsida sÄ Àr en VPS (Virtual private server) att rekommendera. I mÄnga fall börjar man med ett vanligt webbhotell, och i takt med att verksamheten vÀxer sÄ gÄr man över till en VPS i stÀllet. Fördelarna och nackdelarna med VPS finns listade i denna artikel.

Vad Àr skillnaden mellan en VPS och ett webbhotell?

FrÀmsta skillnaden mellan en VPS och ett webbhotell Àr prestandan och flexibiliteten. NÀr du anvÀnder ett webbhotell sÄ delar du server och resurser med andra kunder. AnvÀnder du en VPS delar du ocksÄ server med andra kunder, men du har en fristÄende instans av servern som du kan anpassa efter din verksamhet.

Vilken VPS rekommenderar ni?

Man bör vÀlja VPS efter sin verksamhet och dess behov. Vi har i denna artikel listat leverantörer vi rekommenderar och dess priser samt specifikationer.