5/5

Oderland erbjuder tre webbhotellspaket, som är något dyra men samtidigt mycket prastandastarka.

Höjdpunkter

Recension Oderland webbhotell

Det kostar en hel del att skaffa ett webbhotell hos Oderland och de säger själva att det är supersnabba och superstabila hostingalternativ som gäller. Utöver det ska kundsupporten vara i världsklass.

Men stämmer det verkligen?

Får du ett bättre webbhotell hos Oderland jämfört med billigare webbhotell, som bland annat Miss Hosting erbjuder.

Det tar vi reda på i den här heltäckande recensionen där vi uppmärksammar hur Oderland står sig mot konkurrenterna.

Är Oderland ett bra webbhotell?

Oderland erbjuder bra webbhotell, där du vet vad du får. Det är inte heller några lockpriser med tillhörande prishöjningar som gäller. Allt som är viktigt är inkluderat från start, och det billigaste webbhotellsabonnemanget kostar 167 kr/mån, vilket motsvarar 2004 kr/år.

Positivt med Oderland

Det är lätt att välja webbhotell

Det finns tre webbhotellspaket att välja på: Standard, Premium och Agency. Det billigaste paketet passar bäst för personer som vill ha bra prestanda på sina WordPress-bloggar, medan de två dyrare paketen även passar för personer som vill starta upp en eller flera e-butiker.

Det här inkluderas alltid

  1. Driftjour som jobbar dygnet runt.
  2. Säkerhetskopiering varje dag.
  3. SSL-certifikat via Lets Encrypt.
  4. Ett obegränsat antal e-postadresser.
  5. Ett obegränsat antal webbsidor.
  6. Enklicksinstallation av WordPress.
  7. Sidbyggare med full funktionalitet.

Så skiljer sig webbhotellspaketen

FunktionStandardPremiumAgency
Gratis flyttJaJaNej
Elastic ScalingNejJaJa
SSD-lagring20 GB30 GB30 GB
RAM-minne3 GB5 GB5 GB
CPU-kärnor2 st3 st3 st

Notera att du alltid kan uppgradera såväl lagring som RAM-minne mot ett kostnadstillägg.

Så mycket kostar webbhotellspaketen

PrisStandardPremiumAgency
År 12 004 kr4 008 kr6 000 kr
År 22 004 kr4 008 kr6 000 kr
År 32 004 kr4 008 kr6 000 kr
År 42 004 kr4 008 kr6 000 kr
År 52 004 kr4 008 kr6 000 kr
Totalt 5 år10 020 kr20 040 kr30 000 kr
Kostnad/år2 004 kr4 008 kr6 000 kr

Elastic Scaling erbjuds

Om du tecknar dig för Webbhotell Premium eller Agency får du tillgång till Elastic Scaling. Det är en tjänst som ser till att dina webbsidor alltid laddas snabbt, oavsett om det är 100 eller 100 000 besökare på dem. Mer specifikt får du extra processorkraft och minne när du behöver det.

Denna tjänst passar bra för personer som driver e-butiker med säsongsanpassat sortiment. Varför betala dyra pengar för att sälja badbollar i december? Elastic Scaling är en mycket smart funktion, som Oderland är ensamma om att erbjuda när det kommer till de bästa webbhotellen.

Vilken prestanda gäller för Elastic Scaling?

Som mest kan du utöka minnet till 64 GB, och utöver det är det maximalt 6 CPU-kärnor på samma gång som gäller. Den kraftfulla max-prestandan gör att dina webbsidor klarar av stora trafiktoppar, utan att du behöver uppgradera ditt hostingpaket i onödan.

Kostnadsexempel för Elastic Scaling

Extra RAM-minne

Extra processorkärnor

Kärnor1 dag1 vecka1 månad
1 st5 kr35 kr152 kr
2 st10 kr70 kr304 kr
3 st15 kr105 kr456 kr
4 st20 kr140 kr608 kr
5 st25 kr175 kr760 kr
6 st30 kr210 kr911 kr

Räkneexempel 1: 10 GB RAM-minne och 3 processortrådar

1 dag1 vecka1 månad
45 kr315 kr1 367 kr

Räkneexempel 2: 30 GB RAM-minne och 5 processortrådar

1 dag1 vecka1 månad
115 kr805 kr3 494 kr

Räkneexempel 3: 64 GB RAM-minne och 6 processortrådar

1 dag1 vecka1 månad
222 kr1 554 kr6 744 kr

Oderland förklarar hur du aktiverar Elastic Scaling

Flytthjälp inkluderas

Oderland flyttar en domän och en webbsida åt dig kostnadsfritt, så när det kommer till flytthjälp är Hemsida24 mer generösa. De flyttar upp till 5 av dina sidor utan att ta betalt för det.

Men det går inte att klaga allt för högljutt. En kostnad på cirka 500 kronor är standard när det kommer till flytthjälp, och Oderland tar inte en krona betalt för att flytta över din webbsida från ett annat webbhotell. Denna kategori stannar därför i plushögen.

Snygg och begriplig kundzon

När du betalat för ditt webbhotell får du tillgång till sina kundsidor. Det är ett snyggt och överskådligt gränssnitt som gäller, så det är lätt att exempelvis betala fakturor och beställa nya domäner. Det finns även en genväg till cPanel, där du kan administrera dina sidor och skapa e-postkonton.

Stöd inkluderas för Litespeed

Oderland erbjuder LiteSpeed-servrar, vilket innebär att du kan konfigurera Litespeed så fort du installerat tillägget via WordPress appbutik. Det är gratis att använda sig av Litespeed, som optimerar dina webbsidor med mål att laddningstiderna ska förkortas.

Utöver Oderland är Inleed ett exempel på ett bra webbhotell som fungerar utmärkt tillsammans med Litespeed.

Tips: Letar du efter en Oderland rabattkod

Oderland-supporten sköter sig bra

Under de cirka 5 år som vi driftat webbsidor hos Oderland har vi kommit i kontakt med supporten cirka 10 gånger. 9 gånger så mailade eller chattade vi, och den tionde gången ringde vi upp kundsupporten. När vi snackade via telefon hade en av våra webbsidor drabbats av ett virus, men så fort supporten fick nys om det blev det full fart.

Supportkillen pratade om att han hade rensat bland tilläggen, installerat om WordPress och isolerat den infekterade sidan. Det tog honom cirka 30 minuter att hjälpa oss, och sedan dess har alla webbsidor varit helt fria från virus och malware.

Oderland erbjuder ingen dygnet runt-chatt. De öppettider som gäller är mellan 8.00 till 21.00 på vardagar, och mellan 10.00 och 15.00 på helgerna.

Men dygnet runt-chatt eller inte. Vem bryr sig?

Supportavdelningen på Oderland kan svara på allt, och personalen är hur trevlig som helst.

Den här kategorin stannar i plushögen, och så lär det förbli även i framtiden.

Oderland erbjuder en bra prestanda

När det kommer till att bedöma om det är bra prestanda som gäller, är det viktigt att kontrollera vilket TTFT (time to first byte)-värde som gäller. Detta värde svarar på hur snabbt din webbsida får kontakt med hostingföretagets servrar. Representanter från Google har sagt att detta värde ger dig en högre ranking, så denna kategori är viktig.

Ett TTFT-värde på mellan 200 och 500 ms räknas som standard för ett genomsnittligt starkt webbhotellspaket. För en av de sidor vi driftar hos Oderland var det ett värde på cirka 35 ms som stod på skärmen, när vi benchmarkade sidan mot Geekflare. Det är en mycket bra prestation.

Kunderna gillar Oderland

Oderland är super, men det är lite dyrt! Så chansade vi på att tongångarna skulle låta hos kunderna.

Men vad tycker kunderna egentligen?

Nästan alla kunder är nöjda, då Oderland beröms för i princip allt. Men det är främst kundsupporten och den prestanda som du får ta del av som kunderna är mest nöjda med.

I princip ingen pratar om att priset skulle vara högt, så Oderlands rykte är minst sagt solitt.

Neutralt med Oderland (+-)

Här har vi ingenting att tillägga.

Negativt med Oderland (-)

Det finns ingenting som vi ogillar med Oderland.

Sammanfattande tankar

Som vi tidigare nämnt är vi själva nöjda kunder hos Oderland. Vi kör på Webbhotell Företag, och det fungerar utmärkt. Inte en sekund nertid på 5 år, och extremt vässad support är det som gäller. Vi rekommenderar Oderland starkt, trots att det kostar lite mer än de billigaste webbhotellen.

Fördelar med Oderland webbhotell
Nackdelar med Oderland webbhotell
Innehåll
Kundservice
Höjdpunkter

Vanliga frågor och svar om Oderland webbhotell

Erbjuder Oderland webmail?

Du får skapa hur många webmail-adresser du vill hos Oderland och du når din inbox via cPanel, men vi rekommenderar att du loggar in i din webmail och lägger till en genväg i webbläsaren. Då kan du logga in på mejlen på bara några sekunder, utan att behöva ta omvägen via cPanel.

Är Oderland ett dyrt webbhotell?

Oderland är ett relativt dyrt webbhotell, men du får mycket för pengarna. Ett webbhotellspaket kostar mellan 2 004 och 6 000 kr per år, men då inkluderas precis allt du behöver, likt SSL-certifikat, sidbyggare och en driftjour som du kan ringa dygnet runt.

Om du letar efter ett billigare webbhotell, då rekommenderar vi att du läser mer om vad vi tyckte om One.com.

Är det värt att skaffa Elastic Scaling?

Det är värt att skaffa Elastic Scaling om du driver en webbsida som har tillfälliga trafiktoppar, då du slipper köpa ett dyrare paket bara för att du får in mer trafik under kortare perioder. En sommar-OS-sajt som får mest trafik några veckor var 4:e år, skulle må bra av Elastic Scaling.

Vad tycker du om Oderland webbhotell?

Svårt att hitta ett bättre webbhotell än Oderland...

06/07/2021

Oderland är kort och gott svårslagna. Efter att ha arbetat med Citynetwork, Binero, Loopia osvosv så tröttnade jag och hörde mig runt kring vilka webbhotell som folk rekommenderar. De flesta rekommenderade Oderland och jag ångrar inte en sekund att jag bytte.

Daniel