Vad är ett SSL-certifikat?
SSL (Secure Socket Layer) är en teknik som krypterar all trafik mellan webbservern och besökaren. Ingen kan få reda på vad besökaren gör på din webbsida, vilket är viktigt för att de ska kunna betala säkert. SSL medför även att ingen kan ta reda på din inloggningsinformation till WordPress.
Notera att dina sidor inte är skyddade från virus bara för att du installerar ett SSL-certifikat, därför är det viktigt att du väljer ett bra webbhotell där ett antivirusprogram inkluderas.
Hur fungerar ett SSL-certifikat?
Om du exempelvis fyller i ett formulär på en SSL-skyddad webbsida, så binder webbservern samman SSL-certifikatet med besökarens webbläsare. Det medför att anslutningen är säker, så att bara besökaren och du som webbplatsägare kan komma åt innehållet på webbsajten.
Utan ett SSL-certifikat är vare dig du som webbplatsägare, eller besökarna säkra. En hacker och/eller nätverkskunnig person kan lätt få tag på all information som besökaren uppger på din webbsida.
3 ytterligare fördelar med SSL
- Google belönar webbsidor med SSL med bättre ranking. Likaså bestraffas webbsidor utan SSL med en sämre ranking.
- Ett SSL-certifikat får besökaren att lita på din webbsida. Hänglåssymbolen som bekräftar att anslutningen är säker, är en trygghetssignal.
- E-butiker med SSL säljer fler produkter. Främst då kunderna litar på att betalningen sker på ett säkert sätt.
Så ser du att en webbsida är skyddad med SSL
- URL:en visar https:// i stället för http://.
- Ett hänglås visas i adressfältet.
- När du trycker på hänglåsikonen står det att SSL-certifikatet är giltigt.
Exempel på information inkluderas i ett SSL-certifikat
- Domänens namn.
- Vem som utfärdat certifikatet.
- När SSL-certifikatet utfärdades, och när det måste förnyas.
- Den publika krypteringsnyckeln. Notera att den privata nyckeln alltid är dold, annars skulle anslutningen inte kunna hållas säker.
Måste man betala extra för ett SSL-certifikat?
Du behöver oftast inte betala extra för att installera ett SSL-certifikat på din webbsida. Ett SSL-certifikat från Lets Encrypt inkluderas nästan alltid, oavsett vilket webbhotellspaket du tecknar dig för. Det är i bara Hostinger som kräver att du betalar för ett SSL-certifikat från Lets Encrypt.
Är Lets Encrypt det bästa SSL-certifikatet?
Lets Encrypt är lika säkert som de kostnadsbelagda SSL-certifikaten. Comodo är ett populärt SSL-certifikat som alltid kostar extra, men det är inte värt pengarna. Google struntar i vilket SSL-certifikat du använder dig av, och det gör även besökarna. Hänglåset visas i vilket fall.
Men varför kostar premium-SSL-certifikat pengar? Någon fördel måste det väl finnas?
Betal-SSL-certifikat måste inte förnyas lika ofta, men det spelar ingen roll då Lets Encrypt-certifikat alltid förnyas per automatik. Utöver det får du support om du tecknar dig en betald SSL, vilket i våra ögon är fullkomligt onödigt.
De som säger att Betal-SSL-certifikat är en bra idé, tjänar pengar på att sälja SSL-certifikat som kostar pengar. Gå inte på den luringen, och teckna dig för ett snabbare webbhotell eller varför inte en virtuell server för de pengarna i stället.