Bästa dedikerad server 2024

När man ska välja leverantör av dedikerad server så finns det många saker att tänka på. Främst måste man hitta en leverantör som tillgodoser ens krav i form av prestanda och pris. Därefter behöver man tänka in faktorer som upptid, servicegrad och support. Vi har i denna artikel gått genom vilka fördelar det finns med dedikerade servrar, samt listat de alternativ som vi anser är bäst på den svenska marknaden 2024.

Bästa dedikerade servern 2024 enligt våra tester är Inleed. Anledningarna till detta är framför allt flexibiliteten och servicegraden. Även priset är svårslaget och Inleeds ”budgetalternativ” är för närvarande den billigaste dedikerade servern i våra tester.

Om olyckan skulle vara framme och hårdvara i din dedikerade server skulle gå sönder så ersätts denna kostnadsfritt. 3 TB trafik ingår varje månad, samt en IPv4/IPv6 IP-adress ingår utan extra kostnad med din dedikerade server.

Inleed Dedikerad server – Bäst i test 2024

RAM
8 GB – 768 GB
8 GB – 768 GB
LAGRING
500 GB - 1 TB SSD
500 GB - 1 TB SSD
TRAFIK
500 GB - 3000 GB
500 GB - 3000 GB
RAID
0 - 1
0 - 1
624 – 2499 kr / månad

Bästa dedikerade servrarna 2024

Nedan dedikerade servrar är andra servrar vi rekommenderar. Samtliga leverantörer erbjuder en hög servicegrad och ger dig tillgång till en flexibel server.

FS Data Dedikerad server – Support i världsklass

RAM
8 GB – 64 GB
8 GB – 64 GB
LAGRING
2 x 240 - 960 GB SSD
2 x 240 - 960 GB SSD
TRAFIK
1 TB - 4 TB
1 TB - 4 TB
RAID
0 - 1
0 - 1
995-2295 kr / månad

Miss Hosting dedikerad server – Servrar till marknadsledande priser

RAM
4 GB – 16 GB
4 GB – 16 GB
LAGRING
2 x 300 GB SAS
2 x 300 GB SAS
TRAFIK
2 TB - 4 TB
2 TB - 4 TB
RAID
0 - 1
0 - 1
1299 – 2199 kr / månad

Stablehost Dedikerad server– Lång erfarenhet av hosting

RAM
4 GB – 16 GB
4 GB – 16 GB
LAGRING
2 x 300 GB SAS
2 x 300 GB SAS
TRAFIK
2 TB - 4 TB
2 TB - 4 TB
RAID
0 - 1
0 - 1
1333 – 2216 kr / månad

Vad är en dedikerad server?

En dedikerad server är en hostingtjänst som innebär att ett företag eller en privatperson hyr en fysisk eller virtuell server som inte delas med andra kunder, till skillnad från webbhotell och virtuella servrar som ofta delas med andra kunder. Servern kan i stort sett användas till vad som helst, men används vanligtvis för att lagra och publicera hemsidor ut mot internet.

Dedikerade servrar används med fördel av större aktörer, eller aktörer som av en eller annan anledning inte kan dela hostingmiljö med andra kunder. När man hyr en dedikerad server från en hostingleverantör så står servern vanligtvis i samma serverhall som de andra servrarna.

Den som hyr servern får ta del av flera kringtjänster som brandväggar, hostingleverantörens internetuppkoppling, underhåll av servern och säkerhet med mera. Andra fördelar med dedikerad server är att man som kund är mer flexibel än när det gäller webbhotell, detta eftersom den som har den dedikerade servern har full kontroll över servern och fritt kan välja bland annat operativsystem, hårdvara samt drivrutiner.

Att använda en dedikerad server är dyrare än att ha ett webbhotell men kan även spara er som företag en hel del pengar, detta eftersom det blir en slags outsourcing av IT-infrastrukturmiljön. Hostingleverantörens anställda är experterna, och förutsatt att man avtalat det så ingår det ofta blixtsnabb hjälp om servern av en eller annan anledning skulle gå ner.

Om strömmen skulle gå så behöver inte din server och hemsida gå ner, detta eftersom seriösa aktörer har elverk som förser din server med ström om något skulle inträffa.

4 fördelar med dedikerad server

Att hyra en dedikerad server kan i många fall verka kostsamt och omständligt om man jämför med att använda ett vanligt webbhotell. Vi vågar dock hävda att fördelarna långt väger över nackdelarna med en dedikerad server. Här är några av de främsta fördelarna vi ser med dedikerade servrar.

1. Det är bara du som använder serverns resurser

Använder man sig av ett vanligt webbhotell så är det flera kunder som delar på samma server, och delar även på serverns resurser. Med en dedikerad server så har du full tillgång till serverns totala kapacitet, och det är enbart dina hemsidor/program som körs på servern.

2. Det är kostnadseffektivt

Jämfört med att ha servern lokalt på kontoret eller i hemmet så är det bra mycket mer kostnadseffektivt att ha en dedikerad server. Vi vågar även lova att du slipper en hel del huvudvärk genom att ha en dedikerad server kontra att ha den lokalt.

3. Det är flexibelt

Skräddarsy din servers hårdvara efter dina behov. När man skaffar en dedikerad server så har man ofta fria händer kring val av olika typer av hårdvara såsom hårddisk, RAM-minne och processor. Vill du ha en SSD-disk med mycket utrymme, eller ett riktigt bra RAM-minne eller varför inte en riktigt snabb processor med många kärnor?

Det är du som väljer vad för hårdvara du vill ha. Det är dock värt att notera att även enklare dedikerade servrar kan vara riktigt snabba och stabila. Även när det gäller mjukvara och drivrutiner så har du ofta fria tyglar kring vad som ska installeras.

Man kan i stort sett installera vad som helst på en dedikerad server, och du behöver nödvändigtvis inte använda den för hemsidor utan kan använda den som affärsserver, filserver, mailserver eller varför inte en spelserver?

4. Det är säkert

För att lyckas som företag så bör man i största möjliga mån digitalisera sin verksamhet. Att digitalisera verksamheten gör dig dock ganska sårbar. Vad händer om strömmen skulle gå och dina kunder inte kommer åt din hemsida längre? Vad händer om obehöriga tar sig in på din server?

Med en dedikerad server är det bara du som kommer åt servern. Om strömmen skulle gå så har mer seriösa hostingleverantörer elverk som förser servern och dess kringutrustning med el.

2 nackdelar med dedikerad server

Fördelarna med en dedikerad server är många, men givetvis finns det som med allt annat nackdelar även när det gäller dedikerade servrar. Här kommer de i vår mening främsta nackdelarna:

  1. Dedikerade servrar kan kosta en del. Hårdvara och flexibilitet kostar pengar. När du skaffar en dedikerad server kan du i stort sett installera vilken hårdvara du vill i servern. Detta kostar givetvis pengar och om man jämför med ett vanligt webbhotell så kan många tappa hakan. Kostnaden för en dedikerad server kan variera från 499 kronor – 8 000 kronor per månad.
  2. Det krävs viss teknisk expertis för att komma i gång (MEN HJÄLP FINNS!). För att komma i gång med en dedikerad server så är det kunden som får installera allt från PHP-versioner till program och kontrollpaneler. Vi anser dock inte att man ska bli avskrämd för detta, utan det finns ofta kompetent personal som kan hjälpa dig med alla val och att komma igång.

Att hyra en dedikerad server

Som nämnt här ovanför så är det mer kostnadseffektivt att hyra en dedikerad än att underhålla och sätta upp servern själv på kontoret eller i hemmet. Den främsta anledningen till detta är att det krävs en relativt hög teknisk kompetens för att på ett framgångsrikt sätt underhålla och sätta upp servern.

För att sätta upp servern så krävs det först och främst att du införskaffar all hårdvara själv och ser till att hårdvaran lämpar sig väl för en server därefter krävs bland annat en stabil internetuppkoppling, brandväggar så att obehöriga inte tar sig in på servern, elektricitet och eventuella elverk om det av en eller annan anledning skulle bli strömavbrott.

Vad detta innebär primärt är en ganska stor kostnad, och sekundärt så innebär det att en hel del tid behöver läggas på underhåll.

I vår mening är bekvämligheten och framför allt den ekonomiska aspekten i att slippa dessa delar mer värd än kostnaden av en dedikerad server. De flesta seriösa aktörer på marknaden äger sina egna serverhallar, alternativt hyr in sig i andras serverhallar. MissHosting och FS Data är några av de aktörer som hyr in sig på andras serverhallar, men har bibehållit en hög kvalitet på deras hosting.

För webbhotellen finns det både för- och nackdelar med att äga sin egen serverhall. Fördelarna är primärt att man äger sin egen verksamhet, man har full kontroll över serverhallen och alltid tillgång till den om något skulle gå sönder eller behöva bytas ut.

Nackdelen för webbhotell att äga sin egen serverhall är framför allt att det kostar en hel del pengar samt kräver en stor del resurser i form av tid och kompetens. Genom att hyra in sig på någon annans serverhall så sparar webbhotellet pengar vilket möjliggör lägre priser för dig som kund.

När man hyr en dedikerad server så får man ta en hel del beslut själv. Man får bland annat fundera över vilka specs man behöver på servern.

Dedikerad server: 4 viktiga val gällande prestanda

  • Hur mycket RAM-minne behöver du?
  • Vilken hastighet på CPU:n behöver du?
  • Hur mycket lagringsutrymme behöver du?
  • Hur mycket bandbredd behöver du?

Dedikerad server: 3 viktiga tekniska val

  • Hur ska backup-rutinerna se ut?
  • Vad ska servern primärt användas till?
  • Hur ska åtkomsten mot servern se ut?

Dedikerad server eller webbhotell?

En dedikerad server är både snabbare och stabilare än ett vanligt webbhotell. Webbhotell är i de flesta fall inte instabila på något sätt (faktum är att de flesta webbhotell har en upptid på ~ 99,9 %) – men en dedikerad server ger dig allt ett webbhotell ger dig och lite till. När du använder dig utav ett vanligt webbhotell så delar du server med flera andra kunder.

Man kan alltså likställa det med ett vanligt hotell, där ni alla delar boende men har olika rum. Vad detta gör är att om en kund använder mycket av de resurser som servern har, så blir alla andra kunder också lidande. Även om det inte tillhör vanligheterna så tycker vi att det även är viktigt att nämna säkerhetsaspekten.

Om en användare drar på sig ett elakartat virus, så kan även detta påverka andra användare på samma server – dvs dig och din hemsida. Genom att istället använda dedikerad hosting så får du hela servern för dig själv.

Dedikerad server eller VPS?

En VPS (Virtual Private Server) och en Dedikerad server fungerar på i stort sett samma sätt, bortsett från att du delar server med andra kunder när du använder dig utav en VPS. En VPS är i regel skalbar och går att utöka i takt med att din hemsida/verksamhet växer och behöver mer utrymme. Konfigureringen är detsamma mellan VPS och dedikerad server.

 

 

 

Innehåll

Inleed Dedikerad server – Bäst i test 2024

RAM
8 GB – 768 GB
8 GB – 768 GB
LAGRING
500 GB - 1 TB SSD
500 GB - 1 TB SSD
TRAFIK
500 GB - 3000 GB
500 GB - 3000 GB
RAID
0 - 1
0 - 1

499-1999 kr / månad

Vet du ungefär vad du letar efter?

Vet du ungefär vad du letar efter? Navigera genom boxarna här under för att läsa mer om dedikerade servrar, virtuella servrar, webbhotell och VPN-tjänster.

Vanliga frågor och svar

Vad är en dedikerad server?

Till skillnad från vanliga webbhotell där flera kunder använder sig utav samma server, så är det bara du som använder en dedikerad server. Du delar alltså inte serverns kapacitet / resurser med någon annan kund. Service och support av servern görs vanligtvis av leverantören av den dedikerade servern.

Vad kostar det med en dedikerad server?

Likt vanliga webbhotell så finns det dedikerade servrar i alla prisklasser, allt beror på vad du behöver. För att nämna ett pris så kan man räkna med allt mellan 500 kr till 18 000 kr för en dedikerad server. Allt beror på dina behov och hur mycket resurser du behöver.

Vilken är den bästa dedikerade servern?

Vi har gått genom några av de största aktörerna inom dedikerade servrar i Sverige. För närvarande rekommenderar vi Inleed, FS Data och Oderland som leverantör av dedikerade servrar. Främst på grund av support, vart de har sina servrar samt pris.

Varför ska man välja en dedikerad server framför ett webbhotell?

Att jämföra ett webbhotell med en dedikerad server är som att jämföra en Toyota Aygo med en Ferrari. Dedikerade servrar har allt som ett webbhotell har och väldigt mycket mer. De ger dessutom en helt annan flexibilitet och prestanda än ett webbhotell. En dedikerad server delas inte mellan flera olika kunder, utan det är bara du som använder dig av servern.

Vem är i behov av en dedikerad server?

Nystartade hemsidor klarar sig fint med ett vanligt webbhotell. Lyckas du med din hemsida eller verksamhet och ställer högre krav på prestanda, hastighet, säkerhet och kapacitet så är en dedikerad server att rekommendera. En dedikerad server är i regel väldigt anpassningsbar och flexibel.