PIA

4/5

PIA är en presterar acceptabelt, men vi tycker att du ska välja en bättre VPN i stället.

Höjdpunkter

PIA

4/5

Recension PIA

pia-696x-2

Snabba fakta

Pris från Ca. 30 kr/mån
Fungerar med Windows, Mac, iOS, Android och Linux
Antal samtidiga enheter 5
Webbsida på svenska Nej
Program på svenska Nej

Hastighetstest

  Max 250 Mbps Minskning på
Sverige 159 36%
USA 152 39%
Storbritannien 41 84%
Genomsnitt 117 53%

Snabbt svar för dig som har bråttom

PIA är en ganska bra VPN, men vi tycker inte att du ska teckna dig för dem. Cyberghost och ExpressVPN, så även Surfshark springer varv runt det som PIA har att erbjuda. Läs gärna mer i vår Bästa VPN-artikel för att hitta en bättre VPN.

Mer information om Private Internet Access

Med sin riktigt maffiga serverpark och många år inom branschen är PIA, eller Private Internet Access, en riktig storspelare inom VPN-svängen.

Vi börjar med att gå igenom vad VPN-företaget gör bäst. Apparna är vansinnigt välsvarvade, prisläget ser mycket trevligt ut och säkerhetsläget kan man knappast klaga på. VPN-servrarna är dessutom något kvickare än genomsnittet och fildela kan vi göra precis överallt.

I övrigt kan samtliga större streamingtjänster låsas upp, och deras rykte online går det heller inte att slå ner på. Kundservicenivån är i sin tur bra, även om ingen chattklient finns tillgänglig i nuläget (chattklient infördes 2021). Svaren jag fick ta del av var alltid personligt anpassade, och supportpersonalen var väldigt måna om att jag skulle bli nöjd. Läs mer: Vad är VPN?

Större VPN-företag brukar också ägna sig åt välgörenhetsarbete, och PIA är inget undantag till den regeln. De stöttar bland annat EFF, Creative Commons, Open Rights Group och andra organisationer som kämpar för ett mer hållbart internet.

Sammanfattningsvis är PIA ett acceptabelt VPN-val som har mycket som talar för sig, men samtidigt ligger de hopplöst efter de bästa VPN-tjänsterna.

Fördelar med PIA
  • Supporten svarar snabbt
  • Bra VPN-appar som man förstår
  • Låser upp Netflix i USA
  • Ger pengar till välgörenhet
  • Många VPN-protokoll stöds
Nackdelar med PIA
  • Långsamma servrar
  • Långsam fildelning
  • Inga appar på svenska
  • Ingen Kill Switch för mobiler
Innehåll
Kundservice
Höjdpunkter

Vanliga frågor och svar om PIA

Får jag mycket VPN för pengarna med PIA?

PIA kostar från cirka 30 kronor per månad, och det är ganska mycket med tanke på vad du får ta del av. Svenska OVPN ger dig betydligt mer VPN för pengarna, samt svensk support och svenska appar. Det kan du läsa mer om i testet av OVPN.

Låser PIA upp amerikanska Netflix?

Amerikanska Netflix har ett utbud som är cirka 3 gånger större än det svenska, vilket medför att du enkelt kan få ett bättre Netflix-utbud. PIA låser upp amerikanska Netflix men då hastigheten du får ut hos dem är ganska medioker, kan bilden lagga eller frysa.

Kan jag fildela anonymt med PIA?

Du kan fildela anonymt, då de inte sparar några känsliga loggar. Men särskilt snabbt går det tyvärr inte. Detta då din internethastighet begränsas lite väl mycket med Private Internet Access VPN-tjänst.

Vad tycker du om PIA?