Vad är VPN? [En fullständig guide för nybörjare!]

Allt fler svenskar väljer att använda sig av en VPN, för att hålla sig säkra på nätet? Men finns det fler saker du kan göra med en VPN, och varför har VPN-tjänster blivit så pass populära? Dessa frågor och fler svarar vi på i den här artikeln.

Vad är en VPN-tjänst?

En VPN-tjänst, eller ett virtuellt privat nätverk är ett program som du laddar ner på exempelvis din dator eller din telefon. Programmet ser bland annat till att du inte blir övervakad av internetoperatörer eller upphovsrättstroll, tack vare att din internetuppkoppling krypteras.

Hur fungerar en VPN-tjänst?

När du laddat ner och installerat VPN-tjänsten på din enhet, väljer du en lämplig server i ett land som du vill koppla upp dig mot. Så fort du valt en server byter VPN-företaget ut din personliga identifierare på nätet, det vill säga ditt IP-nummer. Det gör att du skyddas online.

Det betyder även att alla tjänster på internet tror att du befinner dig i det land du kopplade upp dig mot. SVT Play tror att du är i Sverige om du kopplat upp dig mot en svensk server, och Netflix tror att du är i USA om du kopplat upp dig mot en amerikansk VPN-server.

Notera att alla VPN-tjänster inte är lika bra, så det gäller att du väljer en bra VPN-tjänst med snabba hastigheter och många VPN-servrar.

5 VPN-tjänster som passar bra för nybörjare!

  1. Cyberghost, med snabba servrar och ett lågt pris. Denna VPN är bäst, och kostar från cirka 20 kr/mån. 3 månader gratis via Webbhotello!
  2. Surfshark, med bra prestanda och ett bra pris. Hos dem kan du skydda hur många enheter du vill på samma gång, och priset ligger på från cirka 21 kr/mån.
  3. ExpressVPN, som ger dig extremt bra prestanda. Priset är dock något högt, men om du har råd att betala från 55 kr/mån för en extremt stark VPN, så gör det! 3 månader gratis via Webbhotello!
  4. NordVPN, med många VPN-servrar och utmärkta appar. Priset ligger på från cirka 32 kr/mån.
  5. IvacyVPN, som inte presterar lika bra som toppvalen. Men det tar de igen genom att erbjuda en prispressad VPN, som kostar från cirka 10 kr/mån.

Tips: Lär dig mer om, och jämför de bästa VPN-tjänsterna här.

4 steg för att använda en VPN-tjänst

  1. Välj en passande VPN-tjänst. Notera att vi har en artikel där vi utsett de VPN-tjänster som är bäst.
  2. Betala för VPN-tjänsten. Du kan i regel betala med konto- eller kreditkort, PayPal eller Bitcoin. Det spelar ingen roll hur du betalar, du är lika säker ändå.
  3. Installera VPN-tjänsten. De VPN-företag vi nämnt i denna artikel fungerar på iOS, Android, Windows, MacOS och Linux.
  4. Koppla upp dig mot en VPN-server. Till exempel en amerikansk server, för att låsa upp amerikanska Netflix.

6 anledningar att skaffa en VPN

  1. Du kommer åt geoblockerat innehåll. Som till exempel amerikanska Netflix, BBC iPlayer eller SVT Play när du är utomlands.
  2. Du surfar säkrare på offentliga Wifi-nätverk. Det betyder att hackers och övervakare inte kan se vad du gör på nätet.
  3. Du kan låsa upp sociala medie-tjänster utomlands. I länder med stark censur, som Kina och Turkiet, kan tjänster som Facebook, Twitter, Instagram vara blockerade. Men det gör ingenting, för de kan du låsa upp med en VPN.
  4. Du kan inte övervakas och slipper riktad marknadsföring. Detta då hela din internetuppkoppling krypteras, och därför blir oläslig för utomstående.
  5. Du slipper kravbrev från upphovsrättstroll. När VPN-företaget bytt ut din IP-adress kan upphovsrättstrollen inte längre spåra dig.
  6. Du kan hitta bättre priser på produkter online. Flygbiljetter och prenumerationer på digitala tjänster som Youtube Premium är två produkter som du kan köpa billigare genom att byta land med en VPN.

VPN-protokollen som skyddar dig!

Alla VPN-företag skyddar dig men hjälp av ett VPN-protokoll. WireGuard, IKEv2 och OpenVPN är de bästa och mest effektiva VPN-protokollen. Men det finns även fler VPN-protokoll att välja på, vilket du får reda på nedan.

5 populära VPN-protokoll

  1. OpenVPN: Bygger på öppen källkod och är extremt säkert. Detta är det bästa och mest vanliga VPN-protokollet som finns.
  2. WireGuard: Bygger också på öppen källkod, och är snabbare än OpenVPN. WireGuard är även lika säkert som OpenVPN, men aningen mer oprövat då detta protokoll är nyare.
  3. PPTP: Ett snabbt protokoll som är relativt osäkert. Det skapar en skyddad tunnel, men krypteringen är för dålig för att skydda dig effektivt.
  4. Softether: Snabbare än OpenVPN, men långsammare än WireGuard. Ett säkert protokoll, som har framtiden för sig.
  5.  IKEv2: Kallas för Internet Key Exchange och är mycket säkert. Används främst för att skydda dina iOS-prylar, som din iPhone och/eller din iPad.

2 svagheter med VPN

  1. Din uppkopplingshastighet kan bli lägre. Men så länge du använder en bra VPN märker du inte av någon skillnad.
  2. VPN-servrarna kan blockeras. Det är främst Netflix och BBC iPlayer som blockerar VPN-tjänster, för att produktionsbolaget tvingar dem till det.