Vad är WordPress?

WordPress är ett kompetent publiceringssystem som är helt gratis att både använda och komma igång med. Plattformen finns även klockrent översatt till svenska. Det är inga Google Translate-varianter som gäller med andra ord.

Varje WordPress-sajt behöver ett tema, men ett gäng enklare sådana finns alltid tillgängliga från start – helt gratis. Premiumteman kan köpas till på sajter såsom Themeforest, och kostar vanligtvis omkring 500 kronor – men det är långtifrån ett måste.

WordPress-gänget bjussar även på massor av gratistillägg, som ni hittar i den officiella appbutiken – där inga betaltillägg tillåts. Tilläggen hjälper bland annat till med bildoptimering, sökmotoroptimering samt mycket mer.

Teknologin som WordPress vilar på består av PHP samt MySQL, och samtliga webbhotell som nämns ovan bör uppdatera både PHP- samt MySQL-versionerna regelbundet. Om så inte skulle vara fallet – byt hostingbolag omedelbums. För att göra ett litet tillägg fungerar även Maria-databaser utmärkt, om de uppdateras regelbundet vill säga.

Tips: Hitta ett bra webbhotell till WordPress i vår artikel där vi pratar mer om de bästa webbhotellen.

wordpress-ledord

För WordPress-användare är den PHP-minnesmängd som webbhotells-leverantörerna erbjuder av stor vikt. Ofta räcker 256 MB PHP-minne per process, men 512 MB är alltid att föredra.

Utöver detta är cPanel en mycket bra kontrollpanel där nya WordPress-sajter kan installeras via ett fåtal knapptryck, med en så kallad enklicks-installation. WordPress kan förstås också installeras manuellt – men vid dessa fall krävs lite mer djupgående kunskaper.

Oavsett vilket installationssätt ni väljer hittar ni alltid den mest aktuella informationen på WordPress officiella webbsajt – dvs. sv.wordpress.org.

Lästips: De bästa webbhotellen för WordPress