Så gör du för att titta på svensk tv utomlands

Det är populärt att åka utomlands, men att inte kunna streama svenska tv-kanaler från utlandet är inte lika populärt.

Men det problemet löser du lätt med en VPN-tjänst. I denna artikel berättar vi hur upplåsningen går till – steg för steg.

Snabbt svar: 4 steg för att låsa upp svensk tv med en VPN

  1. Skaffa en bra VPN-tjänst. De VPN-tjänster du hittar som topp 5 på topplistan med de bästa VPN-tjänsterna klarar av att låsa upp alla svenska tv-kanaler.
  2. Logga in på VPN-tjänsten. Kontouppgifter får du precis efter du betalat.
  3. Koppla upp dig mot en svensk VPN-server. Då lurar du systemet så att ”internet” tror att du befinner dig i Sverige när du egentligen är i ett annat land.
  4. Öppna appen för streamingplattformen. Nu kan du streama från den svenska tv-plattformen.

2 steg för att titta på svensk tv utomlands

  1. Bestäm vilka tv-kanaler du vill kunna titta på.
  2. Skaffa en stark VPN-tjänst.

Nedan berättar vi om de steg vi precis nämnt i större detalj.

1. Bestäm vilka tv-kanaler som är värda att låsa upp

Om du exempelvis prenumererar på Viaplay och Netflix är det en bra idé att låsa upp de plattformarna. Om vi tar Netflix som exempel får du hela det svenska utbudet med svenska serier och svenskt tal bara du låser upp svenska Netflix på rätt sätt.

En annan viktig sak är att du ska kontrollera vilka tv-kanaler du ska låsa upp. Det kan du göra med hjälp av en tv-guide likt den som TvTablå.Nu erbjuder. Där surfar du helt enkelt in på startsidan, noterar vilka kanaler du vill låsa upp för att därefter ta dig till nästa steg i denna guide.

2. Skaffa en VPN-tjänst som klarar av att låsa upp svensk tv

Det finns omkring 300 VPN-tjänster på marknaden. Majoriteten av dessa är helt värdelösa, ett femtiotal presterar acceptabelt medan ungefär ett tiotal är så pass bra att vi kan rekommendera dem. Det är nämligen bara de bästa VPN-tjänsterna som klarar av att låsa upp svensk tv utomlands.

Men varför är det så egentligen?

Jo, för att tv-plattformar såsom SVT Play och Viaplay köper in sitt material från stora produktionsbolag som delat in världen i olika zoner. Och det har de inte gjort för skojs skull, utan för att tjäna pengar – det vill säga vinstmaximera så det står härliga till.

När produktionsbolagen får sälja exakt samma material flera gånger får de dollartecken i ögonen Kalle von Anka-style, samtidigt som vanliga tv-tittare som du och jag får lida.

Då världen har delats upp i olika zoner av mediebolagen tvingar de plattformar såsom SVT Play att regionslåsa sitt innehåll, för om SVT Plays innehåll inte är regionslåst förstörs hela deras affärsmodell. Varför ska holländska tv-bolag köpa in dyra serier om de holländarna tv-tittarna lika gärna kan strömma serien från svenska SVT Play?

Som du märker är det girighet och ett trasigt licenssystem som gör att du måste ha en VPN-tjänst för att kunna låsa upp svensk tv utomlands.

Läs mer: Vad är en VPN-tjänst?

Svar på vanligt ställda frågor

Varför kan bara vissa VPN-tjänster låsa upp svensk tv utomlands?

För att streamingplattformarna använder sig av en teknik som kallas för DPI (Deep Packet Inspection). Den tekniken använder de för att försöka ta reda på vilka det är som försöker lura systemet med en VPN, och vilka användare som verkligen befinner sig i Sverige.

De bästa VPN-tjänsterna klarar av att lura tv-plattformarnas DPI-system, men omkring 90 % av VPN-tjänsterna klarar inte av det. Av denna anledning är det viktigt att välja en VPN-tjänst som presterar så pass bra att de klarar av att lura alla tv-plattformar som finns i Sverige.

Är det lagligt att låsa upp svensk tv utomlands?

Ja, det är lagligt att låsa upp svensk tv utomlands. Du får förmodligen ingen medalj av tv-plattformen, men du bryter samtidigt inte mot några lagar då du bara låser upp sådant du redan betalat för, antingen direkt (Viaplay) eller indirekt (SVT Play – via skattsedeln).

Lämna en kommentar