Webbhotell vs. ISP – Vad är skillnaden?

När det kommer till internetteknik finns det många begrepp som kan vara svåra att förstå. Två av dessa begrepp är webbhotell och ISP. Men oroa dig inte.

I denna artikel berättar vi bland annat vad ett webbhotell är, vad en ISP är samt vad som skiljer de båda begreppen.

Vad är ett webbhotell?

Ett webbhotell är ett svenskt begrepp för ett företag som erbjuder hostingtjänster såsom webbhotell, VPS-tjänster eller dedikerade servrar. Webbhotell är alltså ett inofficiellt samlingsnamn för alla tjänster som ser till att din webbsida är nåbar online.

Nedan kan du läsa mer om de tre vanligaste alternativen för webbhosting (som i folkmun kallas för webbhotell).

Hur fungerar ett webbhotell?

Ett webbhotell lagrar alla filer som finns på sin webbsida såsom bilder, videor och dokument med kod. Det är alltså du som ser till att ladda upp material på din webbsida, medan webbhotellet ser till att det alltid finns en ny kopia av din webbsida på deras servrar.

Det spelar i regel inte någon större roll var ditt webbhotell har sina servrar, men tumregeln säger; ju närmre Sverige servrarna är, desto snabbare laddas din webbsida.

Tips: Jämför de bästa webbhotellen på vår startsida.

Vad är en ISP?

ISP är en engelsk förkortning för Internet Service Provider, som på svenska betyder internetoperatör. En ISP är den part som ser till att du kan surfa på internet, för att exempelvis besöka webbsidor som Expressen och Aftonbladet. Ibland kan internetoperatörer även erbjuda IPTV och IP-telefoni.

Vanliga synonymer för en ISP

 • Operatör
 • Fiberleverantör
 • Bredbandsoperatör
 • Bredbandsleverantör
 • Internetoperatör
 • Internetleverantör
 • Fiberoperatör
 • Fiberansvarig

Vad kostar ett internetabonnemang hos en ISP?

Ett internetabonnemang hos en ISP kostar i regel mellan 150 och 500 kronor per månad. Faktorer som påverkar priset inkluderar bland annat vilken operatör du har, vilken hastighet du har på din internetförbindelse samt var i landet du bor.

Värt att notera är att vissa kommuner tar ut en nätavgift på mellan cirka 50 och 100 kronor, vilket kan påverka priset du betalar för din fiberuppkoppling.

Tips: Att jämföra bredband hos exempelvis Mobilt-bredband.net är en bra idé.

4 stora internetoperatörer i Sverige

 1. Bahnhof, som säljer internet via fiber och idag har 260 000 kunder.
 2. Telia, som är Sveriges största operatör och ägs av staten.
 3. Tele 2, en lågprisoperatör som ägs av Com Hem.
 4. Telenor, en operatör som är Norges största bolag.

Vad är skillnaden mellan ett webbhotell och en ISP?

En ISP och ett webbhotell har båda med internet att göra, men de har helt skilda uppgifter. Webbhotellet ser till att din webbsida är nåbar på internet, medan internetoperatören ser till att du har tillgång till internet så att du kan besöka vilka webbsidor du vill.

Lämna en kommentar