Delade webbhotell
När du väl har beslutat dig för att starta upp en hemsida så behöver du hyra in dig på ett webbhotell. Att hitta det bästa webbhotellet kan vara svårt, inte minst eftersom de flesta webbhotell lovar guld och gröna skogar. Många som erbjuder ett delat webbhotell försöker sälja in större paket än vad som krävs för en nystartad hemsida, och andra webbhotell snålar på resurserna vilket förr eller senare kommer gå ut över dig som nybliven hemsideägare.
När det gäller nya hemsidor så är något som kallas för ”delad hosting” ett populärt val. Hur fungerar det med ett delat webbhotell egentligen? Vem delar du webbhotellet med, och finns det några fördelar och/eller risker med att teckna sig för ett delat webbhotell? Det tar vi reda på i den här artikeln.
Vad är ett delat webbhotell?
På ett delat webbhotell finns i regel tusentals webbsidor som ägs av många olika kunder, du får inte reda på vilka övriga sidor som finns på det delade webbhotellet. Varje kund har dock en bestämd mängd resurser, och de regler som gäller för dig finns angivna på hostingföretagens webbsidor.
Det är vanligt att du får tillgång till mellan 1 och 4 processorkärnor, och lagring på minst 10 GB. I många fall är det SSD-lagring du får ta del av.
Miss Hosting är ett bra webbhotell, inte minst då de erbjuder en obegränsad mängd lagring samt en obegränsad mängd trafik, oavsett vilket webbhotell du tecknar dig för. Om du letar efter alternativ till Miss Hosting så är även webbhotellet Inleed att rekommendera.
Exempel på fördelar med delat webbhotell
- Det är billigt, och kostar i regel mellan 20 och 200 kr/mån. Snittpriset ligger på omkring 100 kr/mån för ett delat webbhotell.
- Du kan uppgradera ditt webbhotell på ett enkelt sätt. När din hemsida växer och du behöver utökade resurser så kan man ofta uppgradera sitt
- Det är ofta cPanel som gäller. Det är en begriplig och kraftfull kontrollpanel där du bland annat kan installera SSL-certifikat och ställa in din e-post. Du kan även installera populära CMSer som WordPress med ett enkelt knapptryck.
- Hostingföretaget optimerar webbhotellet åt dig. Så är inte fallet när du exempelvis tecknar dig för en virtuell server, där du själv i många fall måste installera och underhålla din server.
Exempel på nackdelar med delat webbhotell
- Delade webbhotellet kan erbjuda dåligt med resurser. Hostingföretaget kan packa samman för många kunder på samma server, med dålig prestanda för dina webbsidor som följd.
- Mindre kontroll på den server du hostar dina hemsidor på.
Eftersom flera användare delar på samma server så hade det blivit kaotiskt om alla användare hade full kontroll över servern. Om du vill kunna labba runt med din server så rekommenderar vi i stället en dedikerad server.
Notera att det är få webbhotellsföretag som låter för många kunder samsas om för lite resurser. När vi genomförde vår jämförelse av webbhotell i jakt på det bästa webbhotellet 2024 så var det inget hostingföretag som sysslade med detta knep.
För vem passar ett delat webbhotell?
Delade webbhotell passar främst för mindre användare och för användare som inte planerar på att kapitalisera på sin hemsidetrafik. I de fall du planerar för en större hemsida, eller vill kunna erbjuda dina besökare något extra så rekommenderar vi istället en VPS eller en dedikerad server. Med en VPS eller dedikerad server kommer du kunna styra och sätta upp din server som du själv önskar, och riskerar inte att få din verksamhet störd av andra webbhotellskunder.
Webbhotell är optimalt för mindre hemsidor eller för privatpersoner som driver bloggar eller andra hemsidor. Priset är den främsta fördelen med ett delat webbhotell. Utöver detta så får man ta del av en hel del funktionalitet som underlättar ens skapande av hemsidor på internet.