Här berättar vi allt du behöver veta om vad en DDoS-attack är och vad du kan göra för att skydda dig mot dem.
Vad är en DDoS-attack?
En DDoS-attack är en överbelastningsattack med mål att få din webbsida att sluta fungera. DDoS-attacker använder generellt kapade/hackade datorer som manipulerats för att besöka din webbsida så många gånger att din webbserver inte längre orkar drifta din webbsida.
Det längre engelska ordet för DDoS-attack är distributed-denial-of-service, och om du är drabbad av en DDoS-attack är det bäst att kontakta en webbyrå som hjälper dig.
Hur kan du skydda dig mot DDoS-attacker?
Det webbyrån gör är generellt att blockera de IP-nummer som attackerar dig. Men det hjälper bara vid mindre angrepp.
Vid större angrepp används ofta falska IP-nummer som är svåra att blockera, vilket ställer krav på att webbyrån klarar av att identifiera mönster i attacken för att således kunna sortera bort alla skadliga paket.
Vem drabbas av DDoS-attacker?
Det är vanligtvis stora organisationer som Aftonbladet, CNN, Försäkringskassan, PayPal, Visa och Telia som drabbas av DDoS-attacker.
Fast mindre och medelstora webbsidor kan också drabbas, exempelvis då hackare som lär sig ”yrket” ofta vill testa sina kunskaper mot lättare måltavlor innan de ger sig på större bjässar.
Du ska också veta att nästan alla webbsidor är utsatta för automatiserade hacker-attacker dagligen. Om det inte är DDoS-attacker det handlar om är det brute force-attacker som utförs med mål att komma över inloggningsinformationen till din webbsida.
Läs mer: Webbhotell vs. ISP – Vad är skillnaden?
Hur länge har det funnits DDoS-attacker?
DDoS-attacker har funnits sedan 00-talets början. I början av 2000-talet var det dyrt och tekniskt svårt att DDoS-attackera någon, men idag kan i princip vem som helst utföra DDoS-attacker med grundläggande it-kunskaper eller med pengar nog att betala andra som utför attacken.
Kända DDoS-attacker
Attacken mot Polisen 2006
2006 drabbades Polisen av en DDoS-attack, förmodligen som en följd av att fildelare var sura på att The Pirate Bay stängts ner och deras servrar beslagtagits. När DDoS-attacken var som mest aktiv kom det ca 500 000 anrop i sekunden mot Polismyndighetens webbsida.
Attacken mot svensk media 2016
2016 blev majoriteten av alla större svenska onlinetidningar DDoS-attackerade av okända gärningspersoner. Bland de tidningar som drabbades hittade du bland annat:
- Expressen
- Dagens Nyheter
- Dagens industri
- Sydsvenskan
- Aftonbladet
- Svenska Dagbladet
Stora och internationella DDoS-attacker
Här nedan sammanfattar vi några av de största DDoS-attackerna internationellt sett:
- Amazon Web Services DDoS-attackerades 2020 med en attackhastighet på 2,3 terabits per sekund.
- Vid Dyn-attacken 2016 var det ett spionprogram kallat Mirai som möjliggjorde överbelastningsattacken som bland annat drabbade Reddit, Netflix, PayPal och Visa.
- Vid Github-attacken 2015 attackerade okända personer i Kina två projekt på Github som hade som mål att minska censuren på nätet i Kina.
Läs mer: Så fungerar ett delat webbhotell